Cine este cel mai bogat om din China?

Fondatorul Alibaba.com a fost detronat din poziţia de cel mai bogat om din China, noul lider fiind „Regele Soare” al Chinei, Li Hejun.

China este un stat paradoxal, care la nivel politic este în continuare o ţară comunistă însă când priveşti domeniul economic constaţi o efervescenţă a capitalismului care poate fi invidiată şi de multe ţări cu tradiţie îndelungată în acest din urmă sistem. Start-up-uri surprinzătoare răsar aproape în fiecare zi iar afacerile cu vechime se dezvoltă accelerat ba chiar devin competitori redutabili pe piaţa internaţională pentru firmele occidentale. Branduri precum Alibaba (click aici pentru un articol privind ultimul record de vânzări stabilit de Alibaba) sau Xiaomi (click aici pentru a citi despre recordul modial stabilit recent de Xiaomi) devin nume cunoscute pe toate meridianele Globului, ca să nu mai spunem că multe din brandurile cu tradiţie occidentale au început să fie cumpărate de investitori chinezi (click aici pentru cel mai recent exemplu în acest sens).

Această dezvoltare era normală după decenii de creştere economică record şi după trecerea de la un model economic bazat pe mult şi ieftin (click aici pentru o analiză în acest sens) la unul care aduce în prim plan tehnologiile noi şi inovaţia (click aici pentru a citi despre pătrunderea noilor tehnologii în mediul rural chinez).

Rezultatele se văd atât în creşterea nivelului mediu de trai a populaţiei cât şi când se priveşte la elită, la cei mai bogaţi oameni din China. Astfel, conform statisticilor oficiale, în 2015 sunt înregistraţi în China 478 de miliardari în dolari! Iar conform lui Rupert Hoogewerf, fondatorul Hurun Report, această cifră nu reflectă realitatea, reprezentând numai „vârful icebergului”, numărul real al miliardarilor apropiindu-se de 1.200!

Efervescenţa mediului economic chinez a adus o caracteristică aparte topului miliardarilor din această ţară: desele schimbări de lider. Dacă în SUA Bill Gates a fost singurul „număr unu” din ultimii 16 ani, în China deja suntem anul acesta la al doisprezecelea care îşi adjudecă primul loc în top. Astfel, dacă anul trecut pe primul loc a fost fondatorul Alibaba, Jack Ma, el a fost depăşit în 2015 de Li Hejun, preşedintele  Hanergy Holdings, cel mai mare grup privat chinez din domeniul energiei regenerabile.

Li a crescut în provincia Guangdong, şi a început afacerile în domeniul comerţului cu electronice, trecând după aceea la exploatarea energiei hidro. În prezent, compania sa operează una dintre cele mai mari centrale hidroelectrice din lume, aflată în vestul Chinei, în provincia Yunnan, dar s-a extins foarte puternic şi în domeniul energiei solare, beneficiind în acest domeniu şi de politica statului chinez de sprijinire a sectorului celulelor fotovoltaice. În plus, Hanergy Holdings a achiziţionat deja patru companii majore occidentale din domeniul producerii energiei solare, ultima, Alta Devices din California, chiar anul trecut. Acest lucru i-a atras porecla de „Regele soare” al Chinei.

Noul lider al clasamentului miliardarilor are o avere estimată la 26 de miliarde de dolari. Pe locul doi se clasează Wang Jianlin, preşedintele conglomeratului Dalian Wanda Group, cu o avere extimată la 25 de miliarde de dolari iar pe trei Jack Ma cu 24,5 miliarde de dolari. Acesta din urmă declarase recent că titlul de „cel mai bogat om din China” i se pare o imensă povară deoarece „atunci când eşti cel mai bogat, toată lumea te înconjoară doar pentru bani”.

A se vedea şi Marile site-uri chinezeşti de retail pornesc o adevărată cruciadă împotriva produselor contrafăcute şi a celor de slabă calitate!

Advertisements

Posted on April 22, 2015, in Stiri and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: