Marile site-uri chinezeşti de retail pornesc o adevărată cruciadă împotriva produselor contrafăcute şi a celor de slabă calitate!

Principala companie de comerţ online din China, Alibaba.com, ia măsuri agresive de îndepărtare de pe platformele sale a produselor de slabă calitate sau contrafăcute.

Comerţul online din China a crescut exponenţial în ultimul timp, campioană la acest capitol fiind compania Alibaba (a se vedea aici un articol pe această temă). Aceasta deţine cele mai mari site-uri de retail din China, www.taobao.com şi www.tmall.com, dar şi cel mai mare site business 2 business, www.alibaba.com. Pe acest platforme online se găsesc peste un miliard de produse, de aceea nu este de mirare că listarea la bursa din New York de anul trecut a companiei a reprezentat un record în domeniu, ea obţinând din aceasta aproape 25 de miliarde de dolari!

Atât listarea la bursa din New York, dar şi presiuni venite din partea statului chinez, au determinat compania Alibaba să continue şi mai agresiv politica de interzicere pe site-urile sale a produselor de slabă calitate sau contrafăcute.

În acest context, de la începutul lui martie, Alibaba a strâns într-un singur departament operaţiunile sale de retail, plasând sub aceeaşi direcţiune site-urile Taobao, Tmall şi Juhuasuan, deşi fiecare dintre cele trei îşi păstrează un grad ridicat de autonomie. Jeff Zhang, fostul manager al Taobao, a fost numit la conducerea noului departament şi acesta a şi demarat o serie de schimbări majore.

Principala modificare în regulile de funcţionare vizează Tmall. Acest site, gândit ca un mall gigant cu zeci de mii de magazine virtuale integrate, va fi mult mai atent cu cei care vor să îşi deschidă un nou magazin. Sunt vizate în principal următoarele categorii: haine şi accesorii, încălţăminte,  genţi, cosmetice şi articole sportive. Practic, listarea pe acest site se va face numai pe bază de invitaţie, urmând ca acestea să fie date numai brandurilor şi reselerilor autorizaţi. În plus, Alibaba a cerut vânzătorilor care deja vând pe Tmall să demonstreze în cel mai scurt timp că deţin permisiunea de a comercializa brandurile din magazinele lor de pe platformă.

În plus faţă de cele de mai sus, Zhang a declarat într-un interviu acordat Wsj.com că a fost creată o echipă specială, separată de restul personalului Tmall, care se va ocupa în special de depistarea unor eventuale produse contrafăcute listate pe platformă, urmând ca, dacă sunt găsite, a se lua „măsuri foarte serioase”. Această politică este, de fapt, una generală la nivelul grupului Alibaba.

Măsurile au fost salutate de brandurile de renume care deja au magazine online pe Tmall sau care doresc să le deschidă în viitorul apropiat. Astfel, Polina Huard, purtătorul de cuvânt al L’Oreal şi-a exprimat încrederea că acest pas va fi urmat şi de alţi parteneri din comerţul online iar Andre Hoffmann, preşedintele L’Occitane International S.A., a spus că noile măsuri aduc beneficii pentru toate părţile implicate.

Deja pe Tmall au magazine de desfacere Levi’s, Esprit, JackJones, Coca Cola, Disney, Costco, L’Occitane, Nike, Adidas şi alte câteva mii de branduri occidentale consacrate. Este de aşteptat ca şi mai multe să îşi deschidă pagini, în lumina noilor dezvoltări, mai ales că au descoperit cu uimire destul de recent faptul că platforma online chinezească le poate aduce vânzări imense. De exemplu, gigantul american Costco şi-a făcut un magazin propriu pe Tmall abia anul trecut dar deja a avut numai într-o singură zi vânzări de peste 3,5 milioane de dolari! (a se vedea aici un articol în acest sens).

Din România se poate cumpăra de pe www.tmall.com prin intermediul www.buychina.ro. Procedura este simplă şi descrisă în filmuleţul următor:

A se vedea şi articolul Care este calitatea produselor făcute în China?

Advertisements

Posted on April 21, 2015, in Stiri and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: