Celebra marcă de scutere Segway a fost cumpărată de rivalul său chinezesc!

Un conflict major internaţional cu privire la patentele pentru scuterele de tip Segway a fost soluţionat în mod neaşteptat: una dintre firmele chinezeşti acuzate de americani că le foloseşte fără drept a cumpărat cu totul firma Segway, inclusiv patentele!

Probabil că ştiţi scuterele Segway, dacă nu aţi văzut încă unul în realitate, imposibil să nu îl fi zărit măcar într-un film american, pentru că micuţele dispozitive pe două roţi au declanşat, încă de la apariţie, o adevărată controversă peste Ocean cu privire la utilitatea lor.

Compania producătoare a sperat că va fi mijlocul de transport al viitorului, însă s-a dovedit că americanii nu au fost chiar de acord, din 2001, când au fost lansate, şi până acum fiind vândute doar aproximativ câte 10.000 de unităţi pe an. În plus, în numeroase filme sau articole din mass-media americană, scuterele au fost ironizate sau luate în derizoriu, de exemplu în prestigioasa revistă Time fiind chiar catalogate drept una dintre cele mai proaste invenţii din istorie. În plus, întâmplări precum accidentul din 2003 al fostului preşedinte George W. Bush pe când mergea pe unul dintre aceste scutere, nu au ajutat nici ele.

Cu totul altfel au stat lucrurile în China, unde scuterele Segway au fost privite cu entuziasm şi folosite şi de către poliţişti sau angajaţii aeroporturilor. Chiar şi una dintre cele mai mari vedete locale, actorul Jackie Chan, şi-a deschis în 2006 o reprezentanţă Segway.

Unul dintre motivele acestui entuziasm din China l-a constituit şi preţul. Astfel, dacă în SUA scuterele Segway se vindeau la un preţ de 7.000 – 8.000 de dolari, în China firme locale au dezvoltat acelaşi produs la preţuri incomparabil mai mici.

De exemplu, scuterul premium gen Segway de mai jos, cu o autonomie de 25 de km şi o viteză maximă de 14 km/h, se găseşte şi la noi la doar 6.000 de lei! (click aici pentru detalii sau pentru a îl comanda)

 segway oferta

 Sau, dacă doriţi ceva mai ieftin, modelul de mai jos este la doar 542 de lei! (click aici pentru detalii sau pentru a îl comanda)

segway oferta 2

Bineînţeles că nu le-au picat bine aceste preţuri celor de la Segway, astfel că au apelat la justiţie, susţinând că le-a fost încălcat dreptul de proprietate intelectuală, fiind folosite fără acordul lor, de către companiile chinezeşti, patentele Segway. Iată însă că rezolvarea conflictului a venit, în mod neaşteptat, prin cumpărarea Segway de către Ninebot, una dintre aceste companii din China!

Iată unul dintre cele mai bine vândute scutere Ninebot (click aici pentru detalii sau pentru a îl comanda):

segway oferta 3

Este un model premium, care ajunge şi până la 20 km/h.

Suma cu care a fost cumpărată compania americană nu a fost dată publicităţii, ceea ce se cunoaşte este însă că Ninebot a fost ajutată să facă această achiziţie de către cei de la Xiaomi, principala companie chinezească de telefoane inteligente, care are în ultimul timp o dezvoltare explozivă (click aici pentru a citi un articol despre ultimul record incredibil al celor de la Xiaomi).

Finalul acesta destul de ironic al conflictului privind patentele Segway, denotă o realitate din ce în ce mai evidentă la nivel mondial: firmele din China produc din ce în ce mai mult lucruri de calitate la un preţ competitiv, făcându-le rivali de temut chiar pentru companii consacrate din Occident.

De altfel, era şi normal să se întâmple acest lucru, după o creştere fulminantă economică de decenii întregi a Chinei şi după ce imens de multe branduri din întreaga lume au decis să îşi externalizeze producţia pe teritoriul chinez. Dincolo de acuzele că această externalizare duce la copierea de către chinezi a unor invenţii occidentale, acuze care fac subiectul mai multor procese, ea a dus în primul rând la crearea unei forţe de muncă locale înalt calificate şi cu un know-how excelent, pe care poate să îl aplice în companii locale (click aici pentru a citi un articol pe tema calităţii produselor din China).

Advertisements

Posted on April 17, 2015, in Stiri and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: