Comerţul online pătrunde în forţă la sate… în China!

Viaţa de zi cu zi se schimbă profund în China chiar şi în comunităţile din zonele rurale izolate, datorită adoptării agresive a noilor tehnologii şi a unui parteneriat eficient public privat.

Comerţul online din China cunoaşte o dezvoltare fără precedent, lucru strâns legat atât cu creşterea nivelului de trai al populaţiei chineze în ultimele decenii dar şi contribuind direct la această creştere prin oportunităţile create. Record precum cel stabilit de o companie de comerţ online chinezească pe 1 noiembrie 2014, când a avut vânzări de 9,3 miliarde de dolari doar într-o singură zi (a se vedea aici detalii) sau ca acela stabilit chiar săptămâna trecută (omologat de Guiness Book of Records) de Xiaomi, o companie chinezească de telefoane inteligente, care a reuşit să vândă tot în 24 de ore nu mai puţin decât 2,12 milioane de telefoane (detalii aici), sunt numai vârfurile acestui imens val care străbate China.

Autorităţile chinezeşti au sesizat oportunitatea oferită de aceste realităţi şi încearcă să le folosească pentru a dezvolta şi unele zone rămase tradiţional mai în urmă din punct de vedere economic, precum zonele rurale mai izolate. Aici, intenţia lor s-a întâlnit cu interesul marilor companii private din domeniu, care căutau deja noi arii de extindere dincolo de zona urbană, loc în care competiţia a devenit foarte puternică. Astfel a rezultat un plan îndrăzneţ de implementare în zona rurală a unor centre de comerţ Taobao (după numele principalului site de retail online chinezesc, www.taobao.com), care să faciliteze fermierilor posibilitatea de a cumpăra online şi de a primi produsele comandate. Deja au fost create în ultimele luni 46 de astfel de centre.

Interesant este faptul că locuitorii zonelor rurale în care programul a început să funcţioneze nu s-au rezumat la a comanda online bunuri cu un preţ scăzut ci chiar şi din cele care costă mai mult, precum frigidere, motociclete etc.

În plus, chiar şi compania de retail online a fost luată prin surprindere de cererea cu care s-a confruntat, de exemplu câştigul de pe urma unui astfel de mic centru rural cifrându-se deja într-o lună la 60.000 de yuani.

A fost nevoie şi de implicarea statului pentru a se putea rezolva una dintre problemele fundamentale implicate de comerţul online la sate, aceea a transportului. Până în acest moment, companiile de curierat nu îşi ofereau serviciile pentru anumite zone îndepărtate de reţeaua principală de transport sau preţurile percepute pentru astfel de livrări erau foarte mari. Aici au intervenit autorităţile locale, oferind pentru fiecare pachet transmis spre aceste comunităţi rurale o subvenţie de 5 yuani. Ele speră ca prin creşterea comerţului online la sate, costurile de transport către acestea să scadă puternic şi, în acest mod, să poată reduce pe viitor treptat subvenţia oferită.

Alibaba (compania care deţine www.taobao.com) a anunţat că strategia sa de extindere în zona rurală este doar la început, plănuind să investească aproximativ 10 miliarde de yuani în ea, având o ţintă de extindere de 1.000 de regiuni şi 100.000 de sate pentru următorii trei sau cinci ani.

Trebuie spus că interesul Alibaba în general şi al Taobao în special pentru zona rurală chineză nu este nou, practic acesta fiind al doilea pas făcut de companie în regiunea rurală. Primul a constat în oferirea posibilităţii pentru săteni de a-şi vinde direct online produsele, şi în acest domeniu în urma unei colaborări cu autorităţile locale care s-au implicat şi ele, deschizând şcoli în care sătenii să poată învăţa cum să lucreze cu computerul şi internetul dar şi cum să îşi deschidă şi managerieze o afacere online. Rezultatul a început să se vadă, multe dintre satele Chinei cunoscând o creştere a nivelului de trai fără precedent şi o schimbare de mod de viaţă, o mare parte dintre tinerii care altfel ar fi fost forţaţi să se mute în oraşele aglomerate chineze pentru a putea duce un trai mai bun rămânând acum pe loc. De altfel, deja peste 200 din satele Chinei au mai mult de 10% din populaţia lor implicată în comerţul online, vânzându-şi produsele pe www.taobao.com şi realizând o cifră de afaceri globală, în medie, de peste 10 milioane de yuani (1,6 milioane de dolari) pe sat. (detalii aici)

Iată cum se poate comanda din România de pe www.taobao.com:

Advertisements

Posted on April 14, 2015, in Stiri and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: