Care este calitatea produselor făcute în China?

În aceste două luni de funcţionare a site-ului, a trebuit să facem faţă unei prejudecăţi larg răspândite printre români: că produsele chinezeşti sunt de extrem de slabă calitate… Greşit: există produse de o slabă calitate, există produse de calitate medie şi există imens de multe produse de o calitate excepţională.

Este uşor de explicat de ce are românul, în general, această prejudecată cu privire la produsele chinezeşti. Na, zeci de ani de zile, la noi, s-au adus numai ciurucuri din China, mergându-se doar pe ideea de a se aduce ceva cât mai ieftin, indiferent de calitate. Ori, e normal atunci când găseşti un produs la câţiva lei să fie o problemă. Până la urmă, China nu este o insulă recent descoperită de civilizaţie, unde cu câteva mărgele de sticlă să iei la schimb kilograme de aur de la triburile inocente… Iei o rochie nouă de 3 lei, va face exact 3 lei.

În plus, trebuie recunoscut că în China au fost mulţi ani probleme majore în ceea ce priveşte protecţia mărcilor internaţionale. Şi de aici tot felul de copii sau produse „Anidas”, „Mike” şi „Iphonne” care încearcă să inducă în eroare pe cumpărători, deşi aceştia ar trebui să miroasă că ceva nu este în regulă atunci când cineva încercă să îţi vândă la colţ de stradă un telefon ultimul tip, de marcă, dar cu un preţ de 7 ori mai mic… Da, e vraja aceea cu chilipirul venit prin cine ştie ce noroc exact atunci în faţa ta, dar chiar asta e, o vrăjeală…

Ok, dacă e de înţeles cum s-a format această prejudecată, pentru mine, cel puţin, este de neînţeles cum de persistă în cazul multora. Cumva imaginea unei Chine înapoiate, care nu ştie să fabrice decât produse low-cost, a intrat în conştiinţa colectivă şi orice dovadă evidentă că avem de-a face cu o imagine greşită nu este luată în seamă. Degeaba se citeşte pe toate produsele high-tech din jur că sunt fabricate în China, degeaba aude toată lumea că a ajuns a doua economie a lumii, degeaba se văd performanţele deosebite ale chinezilor în toate domeniile – construcţii, armată, cercetare spaţială, sport, tehnologie, tot ce vrei…

Nu ai cum să ai un program spaţial precum cel chinez, care deja rivalizează cu cel al SUA sau al Rusiei şi să crezi că tehnologia acestuia se bazează pe nişte replici ieftine ale tehnologiei occidentale… Nu poţi să ajungi la nişte performanţe incredibile în construcţii – cel mai lung pod peste un întreg golf de mare, o clădire cu 15 etaje construită în trei zile, o linie de tren de mare viteză care i-a făcut invidioşi şi pe francezi, case realizate la imprimante 3D imense etc. – numai pentru că sunt chinezii mulţi şi mânuiesc bine lopeţile… Trebuie recunoscut: China a crescut enorm în ultimii 30 de ani, acele statistici pe care tot le-aţi auzit la ştiri, cum că Beijingul se află pe creştere economică imensă de ani şi ani sunt reale şi nu reprezintă doar cifre teoretice, sunt realităţi de care trebuie să se ţină seama.

De exemplu, atunci când am început activitatea pe www.buychina.ro, prima recomandare pe care am postat-o a fost un smart ring (click aici). Sincer, habar nu avusesem că există aşa ceva – de ochelari inteligenţi auzisesem, normal, la fel şi de ceasul inteligent, dar de inel inteligent nu, şi explicaţia e simplă: a fost făcut de un start-up chinezesc de care în România nu se ştie. Între timp am descoperit şi alte nebunii şi vi le-am recomandat pe facebook şi g+: cana inteligentă (click aici), teleobiectivul pentru telefon mobil (click aici), aparatul care te ajută să îţi controlezi aplicaţiile de mobil cu puterea gândului (click aici), mouse-ul inel pentru deget (click aici), detectorul personal de hidratare cutanală (click aici) sau tastatura virtuală laser (click aici). Sunt tot felul de gadgeturi scoase de branduri consacrate în China sau de start-up-uri, care fac senzaţie la târgurile internaţionale de profil, demonstrând prin tehnologia folosită şi ingeniozitate cât de înaintaţi au ajuns chinezii.

Dincolo de gadgeturi care nu pot fi găsite decât pe piaţa chineză, firmele din China au început să fie competitori direcţi şi de temut pentru marile companii internaţionale. De exemplu, Alibaba ia deja ca vânzări Amazonul sau Ebay-ul iar Xiaomi le dă clasă prin produsele sale lui Apple sau Samsung (citiţi aici despre ultimul telefon scos de ei).

Şi nu este vorba numai de firmele din domeniul tehnologiei. Hai să trecem la haine. Zeci de mii de branduri locale (vorbim, totuşi, de cea mai populată ţară din lume, peste 1,3 miliarde de locuitori) se pot lua la întrecere ca design cu orice brand mondial. Priviţi, de exemplu, aceste colecţii pentru primăvara 2015:

sau

A, că aceste colecţii nu conţin haine de 5 lei, este adevărat. Dar, pe de altă parte, ai calitate, ai modele originale, pe care nu le găseşti în altă parte şi, comparativ cu o colecţie a unui brand occidental consacrat, până la urmă ieşi mai bine şi la bani.

Ce să mai zicem de mobilă, aruncaţi o privire pe această canapea de piele (click aici) şi pe celelalte produse din gama ei şi comparaţi-le cu cele asemănătoare, disponibile la noi. Da, nu este o „chinezărie” de 100 de lei ci un produs high-class de 4.000 de lei, însă orice produs comparativ pe piaţa noastră este în jur de 4.000 de euro!

Sau de tot felul de bâzdâgănii auto, cum este un scuter Segway de top (click aici), cu un preţ între 5.000 şi 7.000 de lei (depinde de versiune), însă pe intern sub 2.500 de euro ceva asemănător nu găseşti.

Ori, poate eşti interesat de panouri solare, vezi aici o ofertă extraordinară, sau de sisteme de supraveghere video (aici oferta) sau de un cinematograf 7D complet echipat (aici oferta) sau de orice altceva, contactează-ne în acest sens la numărul de telefon 0731310316 sau pe adresa de email clienti@buychina.ro (de luni până vineri, între orele 9 şi 18) şi noi vom căuta pentru tine şi vom negocia cu producătorul chinez preţul! Vei vedea un raport calitate / preţ pe care cu greu l-ai putea întâlni în altă parte.

Dacă doreşti, poţi căuta singur pe site-ul nostru www.buychina.ro, sau pe cele chinezeşti www.taobao.co, www.tmall.com şi www.alibaba.com şi noi îţi aducem produsul sau setul de produse pe care îl doreşti.

Iată cum poţi comanda din România de pe Taobao şi Tmall (site-uri ce conţin peste 800 de milioane de oferte):

În final, repetăm: atunci când cauţi un produs de 5 lei, indiferent că este produs în China sau în State, România ori Brazilia, atât va valora, 5 lei. Dacă, însă, vrei calitate la un preţ rezonabil, da, China este locul în care o poţi găsi!

Advertisements

Posted on April 2, 2015, in Stiri and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Comments.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: