Doreşti să îţi treci casa pe energie solară? Iată unde găseşti cele mai bune oferte de sisteme fotovoltaice!

Marile state ale lumii dar şi România se orientează din ce în ce mai mult spre energia soarelui ca sursă de energie regenerabilă. Dar de unde poate face rost un român obişnuit de un sistem fotovoltaic eficient calitate/preţ pentru locuinţa sa?

La marginea deşertului Mojave, la aproximativ 130 de km de Palm Springs (California), se află unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din lume, Desert Sunlight Solar Farm. Acesta generează 550 de megawaţi de energie electrică, o cantitate îndeajuns de mare încât să ajungă pentru consumul a 340.000 de locuinţe. Şi asta, ţineţi cont, în condiţiile unui impact deosebit de pozitiv pentru mediu: dat fiind că este o energie care nu dăunează mediului, este ca şi cum ar fi retrase dintr-o dată din circulaţie în jur de 130.000 de maşini!

Destul de aproape de acest proiect se află un alt parc, Topaz Solar Farm, cu caracteristici tot atât de uriaşe, iar cele două sunt doar vârful de lance în domeniu al SUA, din 2009 şi până acum, pe domeniul public american, fiind construite 52 de proiecte majore în domeniul energiei regenerabile, dintre care 29 sunt centrale solare de energie.

Şi celelalte economii dezvoltate ale lumii păşesc pe acelaşi drum, Germania, de exemplu, fixându-şi pentru 2025 o ţintă de 40%-45% energie electrică provenind din surse regenerabile, pentru 2050 urmând ca procentul să ajungă la 80%. Deja, cu cele 23.000 de turbine eoliene şi 1,4 milioane de sisteme fotovoltaice fixate, merge cu paşi mari spre îndeplinirea obiectivului.

Uniunea Europeană se află şi ea în prima linie a ţintirii unui viitor în care energia regenerabilă să fie baza. Este şi normal, dat fiind actuala situaţie geostrategică din lume dar şi faptul că UE este principalul importator de energie de pe Glob, importând anual aproximativ 53% din necesarul său de energie, la un cost de aproximativ 400 de miliarde de euro. Astfel, la sfârşitul lui 2014, Uniunea Europeană a ajuns la un acord prin care şi-a stabilit o ţintă pentru 2030 de pondere a energiei regenerabile de cel puţin 27%.

În acest context, şi în ţara noastră interesul pentru energia din surse regenerabile a fost şi este vizibil. Şi pentru un privitor neavizat aflat în drum spre mare vara, peisajul turbinelor eoliene din Dobrogea îi spune imediat acest lucru. Nivelul guvernamental s-a implicat inclusiv la nivel micro, prin programul „Casa verde” privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă şi care a putut fi accesat de persoane fizice proprietari de imobile ce doreau să obţină finanţare nerambursabilă de până la 6000 de lei pentru instalarea de panouri solare, până la 8000 de lei pentru instalaţii de pompe de căldură, respectiv până la 6000 de lei pentru instalaţii de producerea energiei termice cu cazane pe bază de brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Unele zvonuri din presă dau ca posibilă relansarea acestui program şi anul acesta, însă ceva concret încă nu se cunoaşte.

Oricum, cu sau fără acest program, interesul la nivelul generaţiilor tinere de români pentru sisteme de generare a energiei verzi este extrem de mare. Poţi vedea în multe locuri panouri solare pe case sau mini turbine eoliene montate în curţi.

Aşa se face că în ultimul timp au devenit foarte căutate ofertele avantajoase de sisteme de panouri solare. În acest sens, prin raportul calitate/preţ, soluţia cea mai eficientă pare să vină dintr-un loc privit de multe ori cu superioritate de români: China. Firmele din această ţară au bulversat în ultimii ani piaţa de specialitate prin preţurile extrem de mici practicate şi prin calitatea înaltă a tehnologiei folosite la producerea panourilor fotovoltaice. După cum sunt acuzate atât de UE cât şi de SUA, se pare că ele beneficiază de subvenţii generoase din partea statului chinez, pentru a putea ajunge la astfel de performanţe. De aici s-a ajuns la un adevărat război comercial între cele trei mari blocuri economice (SUA, UE şi China).

Totuşi, pentru o firmă mică sau o persoană fizică din România este destul de dificil să importe astfel de sisteme din China, chiar dacă a aflat de preţurile mici şi calitatea ridicată a acestora. Dificultăţile constă în găsirea ofertelor, negocierea lor cu partea chineză sau aducerea propriu-zisă. O soluţie este oferită, de la începutul acestui an, de către site-ul www.buychina.ro, pe care pot fi găsite atât direct oferte la astfel de sisteme dar şi poate intermedia prin partenerii săi chinezi importuri personalizate de astfel de produse.

Dar de ce atât principalele puteri ale lumii cât şi România este atât de interesată de energia solară? Răspunsul este dat de avantajele folosirii ei:

– pe termen lung, energia solară economiseşte bani. După cumpărarea sistemului şi costurile cu instalarea, practic veţi avea o resursa de energie gratuită, deoarece costurile întreţinere a instalaţiilor sunt minime, ele având un grad ridicat de durabilitate si fiabilitate;

– energia solară este regenerabilă şi prietenoasă cu mediul;

– utilizarea energiei solare este o soluţie practică pentru zonele îndepărtate, unde furnizarea serviciilor de electricitate de bază este aproape imposibilă.

Pentru a accesa mii de oferte din domeniul panourilor solare, apăsaţi aici.

„Revoluţia energiei solare” – documentar:

Advertisements

Posted on March 10, 2015, in Stiri and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: