Satele Taobao ii imbogatesc pe fermierii chinezi!

În China are loc chiar în acest moment o adevărată revoluţie a comerţului on-line, într-o zonă la care nu v-aţi aştepta la prima vedere: cea rurală. Fermierii încep să îşi valorifice din ce în ce mai mult produsele pe piaţa globală on-line, ajungând la cifre de afaceri uimitoare care au dus la o creştere substanţială şi accelerată a nivelului lor de trai.

În discursul său ţinut în ianuarie la Forumul Economic Mondial de la Davos, primul ministru chinez Li Keqiang a pomenit şi de un mic sat din estul Chinei. Ce are acesta atât de special încât să fie pomenit la asemenea nivel? Faptul că vinde acum aproximativ 30 de milioane de produse către lumea întreagă! Cum? Pe www.taobao.com.

Taobao.com este un site lansat în 2003 de Compania Alibaba şi este în prezent al doilea ca trafic şi mărime din China şi al nouălea din lume. El a fost gândit ca locul unde un client poate găsi cât mai multe din produsele firmelor din China, nefiind astfel de mirare că în prezent are aproximativ 800 de milioane de produse listate.

De succesul acestui site a beneficiat şi multe localităţi rurale mici din China, care au ajuns chiar să fie cunoscute ca „sate Taobao”. Astfel, fermierii chinezi pot, cu ajutorul acestei platforme online, să îşi găsească mult mai uşor cumpărători pentru produsele lor pe tot Globul.

În acest moment există 212 „sate Taobao” pe teritoriul Chinei. Pentru a primi acest nume trebuie ca minim 10% din populaţia locală să fie implicată în activitatea online de comerţ pe site şi să se genereze o cifră de afaceri de cel puţin 10 milioane de yuani (1,6 milioane de dolari).

Premierul chinez a fost în noiembrie într-un astfel de sat, Qingyanliu din provincia Zhejiang, unde a stat de vorbă cu doi dintre afaceriştii locali, fermierul Yang Yaohui şi soţia sa. Aceştia, împreună cu soacra lui Yang produc haine pentru bebeluşi pe care le comercializează pe taobao.com. Folosesc în acest scop ca model chiar bebeluşul lor în vârstă de un an de zile. Au început această afacere după ce s-au mutat în sat odată cu absolvirea colegiului în septembrie 2013. De atunci au trebuit să lucreze pe brânci însă rezultatele s-au văzut, iar după vizita lui Li afacerea lor a cunoscut o adevărată explozie, ajungând să vândă pe lună de aproape 200.000 de yuani (32.000$).

Povestea celor doi este una obişnuită în acel sat, în 2014 toţi sătenii care activează pe taobao.com câştigând cumulat aproximativ 4 miliarde de yuani (635 de milioane de dolari)!

Un alt exemplu de mare succes este satul Donggao din regiunea Qinghe aflată în nordul Chinei. Aproximativ 74.6% din producţia de caşmir a ţării este vândută online din această regiune. Liu Yuguo, unul dintre localnicii din acest sat, care şi-a început afacerea online cu caşmir în 2007 plecând de la un capital mai mic de 1.000 de yuani (333$) a ajuns ca în numai trei ani să îşi permită să cumpere o clădire de 2,1 milioane de yuani aflată în piaţa de caşmir din sat! În prezent, aproximativ 90% din familiile din sat vând produse din caşmir online!

Revoluţia taobao care a cuprins satele chinezeşti a dus la creşterea avansată a nivelului de trai al locuitorilor lor şi a rezolvat una din dilemele esenţiale în care se zbăteau până atunci sătenii: ori rămâneau săraci la sat ori trebuiau să plece pentru a lucra într-un oraş, departe de familii. Acum, taobao.com îi ajută să intre direct în contact cu cererea de produse globală şi să îşi valorifice eficient produsele locale.

Sesizând oportunităţile oferite pentru fermieri de către Taobao, autorităţile locale s-au implicat şi ele, deschizând şcoli în care sătenii să poată învăţa cum să lucreze cu computerul şi internetul dar şi cum să îşi deschidă şi managerieze o afacere online.

Compania Alibaba a lansat în octombrie 2014 un plan strategic ce are ca ţintă crearea în cinci ani de zile a aproximativ 100.000 de „sate Taobao” pe teritoriul Chinei.

Din România nu se poate crea cont direct pe taobao.com, însă www.buychina.ro îndepărtează această piedică, ajutându-vă să cumpăraţi de pe acest site şi să primiţi produsele comandate. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactaţi de luni până vineri, între orele 9 – 18 la numărul de telefon 0731310316 sau prin email, la adresa clienti@buychina.ro, ori direct pe site, cu ajutorul cheat-ului intern poziţionat în partea dreaptă jos a paginii.

Advertisements

Posted on February 15, 2015, in Stiri and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: